Afgelopen donderdag was het weer zover: de CWZ Wetenschapsavond. Het was een inspirerende avond met uiteenlopende CWZ-onderzoeken en innovatieve sprekers.
Afgelopen donderdag was het weer zover: de CWZ Wetenschapsavond. Het was een inspirerende avond met uiteenlopende CWZ-onderzoeken en innovatieve sprekers.
De wetenschapsprijs van 2025 werd dit jaar in ontvangst genomen door Lotte van Zeelst, promovendus heelkunde, met haar onderzoek over de implementatie van de quilttechniek bij het hechten na een borstamputatie. Op bovenstaande foto v.l.n.r. Mechteld Vermeulen, Lotte van Zeelst, Ankie van Rossum, Dr. Luc Strobbe (gepensioneerd chirurg CWZ). Rianne van de Ligt, klinisch verloskundige, wist met haar onderzoek over vervroegd ontslag na primaire sectio, de innovatieprijs in de wacht te slepen.
De avond werd geopend door internist, endocrinoloog en decaan wetenschap en innovatie van CWZ, Mechteld Vermeulen. Zij blikte terug op het bewogen jaar 2024, dat ook vele hoogtepunten kende, zoals het nieuwe beleid rond de CTCM/STZ-visitatie en de implementatie van de researchmanagers op de afdelingen. ‘In 2025 streven we naar nog meer samenwerking tussen de verschillende functies en afdelingen. Samen gaan we voor zorg van het hoogste niveau!’
Ankie van Rossum, voorzitter raad van bestuur, prees het onderzoek van Lotte over de quilttechniek als een studie van uitzonderlijk hoog niveau. ‘Het onderzoek biedt grote voordelen voor een brede groep patiënten en weet daarnaast veel ziekenhuizen en chirurgen te overtuigen om een andere aanpak te proberen. Dat is knap werk!’
Tijdens de presentatie van haar onderzoek legde Lotte uit hoe de quilttechniek bij het hechten na een borstamputatie in 12 Nederlandse ziekenhuizen werd onderzocht en, op basis van dit onderzoek, inmiddels wordt toegepast in meer dan 10 Nederlandse en Belgische ziekenhuizen. Ze benadrukte: ‘Quilten leidt tot een significante verbetering van de ‘tekstboekuitkomst’ in vergelijking met de conventionele techniek (65,7% versus 41,3%). Tekstboekuitkomst houdt in dat er geen wondcomplicaties, heropnames, heroperaties of ongeplande polikliniekbezoeken optreden, en dat er geen toename is in het gebruik van pijnstillers. Bovendien vermindert quilten seroomvorming en andere wondcomplicaties. Ook is de patiënttevredenheid, met betrekking tot pijn, schouderfunctie en cosmetische resultaten, hoog na toepassing van quilten.’
Ook het onderzoek van Rianne waarmee ze de innovatieprijs binnen wist te slepen, kreeg terechte complimenten. Rianne richt zich met haar onderzoek op het verkorten van de opnameduur na een geplande keizersnede van 48 uur naar 24 uur. Rianne: ‘Een kortere opnameduur na een geplande keizersnede in CWZ is veilig, geeft een goede patiënttevredenheid en levert een kostenbesparing op.’ In de pilot werden 50 geplande keizersneden verricht waarbij de patiënt met vervroegd ontslag kon gaan. Er is 1 heropname geweest vanwege pijnklachten die thuis niet onder controle kwamen. In totaal zijn er daarmee 49 opnamedagen uitgespaard. Een groot succes!
Er waren ook grote complimenten voor de andere genomineerden, zowel voor de wetenschapsprijs als de innovatieprijs. Zo verdiepte Bram Spruijtenberg, analist en promovendus, zich in de voorkomende gistsoorten bij patiënten waarbij hij een nieuwe gistsoort ontdekte die resistent is tegen verschillende antifungale middelen. ‘Alleen jij kan gisten interessant maken!’ grapte de jury hierbij. Jordy Rovers, psychiater, onderzocht de ervaringen en actieve factoren van multidisciplinaire dynamische interpersoonlijke therapie (DIT) bij patiënten met ernstige somatische symptoomstoornis (SSD). Dianna Lijst, verpleegkundig specialist, presenteerde samen met Daan Korst, medisch student, het onderzoek dat zich verdiepte in het vervroegen van proactieve zorg in de behandeling van patiënten met een levensbedreigende ziekte, om de zorg in de laatste levensfase te verbeteren.
Job Dierx, medisch instrumentatietechnicus, kreeg terecht een nominatie voor de innovatieprijs voor zijn waardevolle onderzoek naar werkdrukverlichting door de inzet van continue monitoring. Ook Charlotte van Poorten, projectleider, verdiende een nominatie voor haar onderzoek naar meer bewustwording onder zorgprofessionals door middel van een virtual reality delierbeleving. Op de foto v.l.n.r: Mechteld Vermeulen, Rianne van de Ligt, Ankie van Rossum.
Tijdens de avond waren er ook inspirerende sprekers aanwezig. Zo deelde Prof. Dr. C. Kramers, internist-klinisch farmacoloog bij CWZ en Radboudumc, zijn inzichten over onderzoekslijnen rondom de apotheek. Bart-Jan Verhoeff boeide het publiek met zijn verhalen over het actuele en interessante thema van AI in de zorg. Al met al een zeer geslaagde en inspirerende avond!
CWZ feliciteert met grote trots de winnaars en genomineerden.
Januari 2025
CWZ is één van de 27 topklinische
opleidingsziekenhuizen in Nederland.
Al meer dan 170 jaar zijn wij hét ziekenhuis
van de regio Nijmegen.
CWZ is één van de 27 topklinische
opleidingsziekenhuizen in Nederland.
Al meer dan 170 jaar zijn wij hét ziekenhuis
van de regio Nijmegen.