Donderdag 10 oktober was het zo ver: de tweede editie van het verpleegkundig symposium onderzoek en innovatie Zorg voor de toekomst vond plaats! We werden meegenomen in verschillende interessante onderzoeken, uitgevoerd door verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten van CWZ. Ook inspireerden twee gastsprekers met presentaties over ‘samen beslissen’ en ‘veranderen’.
Donderdag 10 oktober was het zo ver: de tweede editie van het verpleegkundig symposium onderzoek en innovatie Zorg voor de toekomst vond plaats! We werden meegenomen in verschillende interessante onderzoeken, uitgevoerd door verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten van CWZ. Ook inspireerden twee gastsprekers met presentaties over ‘samen beslissen’ en ‘veranderen’.
Ankie van Rossum, voorzitter raad van bestuur, en Marike Brugman, voorzitter verpleegkundig stafbestuur, openden de leerzame dag. Zij benadrukten daarbij dat onderzoek en innovatie een belangrijke rol spelen in de transformatie van de zorg. Onderzoek, oftewel “bewijs”, is essentieel om de zorg zowel nu als in de toekomst haalbaar en toegankelijk te houden.
Een van de gastsprekers, Ruth Pel, bijzonder lector aan de HAN, nam ons mee in de wereld van ‘samen beslissen’. Dit is een belangrijke pijler van Passende Zorg en van groot belang voor de toegankelijkheid en duurzaamheid van de zorg. Zij benadrukte de cruciale rol van verpleegkundigen in dit proces. Ruth Pel schetste een verschuiving van ziektegerichte benadering naar persoonsgericht samen beslissen, waarbij de persoon als geheel centraal staat. Conclusie: deze aanpak leidt tot beter, leuker en efficiënter werken én tot een vermindering van de zorginzet!
Tijdens het symposium werden drie verpleegkundige prijzen uitgereikt: de EBP prijs, de verpleegkundige scriptieprijs en de verpleegkundige wetenschapsprijs 2024. Negen onderzoeken, uitgevoerd door CWZ-verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten, werden gepresenteerd. De jury koos uiteindelijk per categorie een winnaar. Voor de scriptieprijs mocht het publiek ook meestemmen.
De EBP prijs ging naar Wouter Lubbers, Manon Böhmer, Conny Weilacher en Laurien Kanis, (regie)verpleegkundigen van afdeling C40. Hun onderzoek richtte zich op de voor- en nadelen van het gebruik van een buikband na een laparotomie. Om deze vraag te beantwoorden, voerden zij een literatuuronderzoek uit. Daaruit bleek dat het gebruik van een buikband leidde tot een verbeterde pijnbeleving, betere mobilisatie en een positief effect op het psychologisch welbevinden.
Er werden geen nadelige effecten van de buikband gevonden in de literatuur. De conclusie was dat de buikband goed toepasbaar is op de afdeling, al kan deze vanwege kostenoverwegingen (nog) niet standaard worden ingezet bij elke patiënt. Alternatieven zoals corrigerend ondergoed worden door patiënten ook als prettig ervaren. De jury prees de uitvoering van dit EBP project, met resultaten waar we in de praktijk echt mee verder kunnen!
De scriptieprijs is gewonnen door Kelly van der Heijden, regieverpleegkundige op afdeling C40. Zij deed onderzoek naar beïnvloedende factoren die verpleegkundigen ervaren met betrekking tot het signaleren van stress bij opgenomen patiënten op afdeling C40. Om dit te onderzoeken, bevroeg zij haar collega’s middels een enquête en een aantal interviews. De resultaten van haar onderzoek bieden waardevolle handvatten om dit thema onder de aandacht te brengen op de afdeling, bijvoorbeeld door middel van scholingen. De jury benadrukte dat dit onderzoek concreet bijdraagt aan de professionalisering van het verpleegkundige vak.
De wetenschapsprijs werd gewonnen door Femke Broer, verpleegkundige op afdeling B20. Femke onderzocht het perspectief van eerstelijnszorgprofessionals op de doorontwikkeling van de buitenpoli’s naar wijkgericht werken. Voor haar onderzoek voerde zij interviews met verschillende zorgprofessionals uit de eerste lijn, waarbij zowel de kansen als de uitdagingen van wijkgericht werken aan bod kwamen. De jury noemde de resultaten van het onderzoek zeer relevant voor CWZ, zeker in het kader van Zorg voor de Toekomst.
Naast de felicitaties voor de winnaars complimenteerde de jury alle genomineerden voor hun gedegen en interessante onderzoeken!
De avond werd afgesloten met een inspirerende sessie van Antoine Migchielsen, adviseur leren en ontwikkelen CWZ academie. Hij inspireerde de deelnemers door in te gaan op de vraag: ‘Waarom is veranderen zo lastig?’ Vaak wordt gedacht dat veranderen vooral draait om ‘anderen’. Maar veranderen begint bij jezelf: begin met kleine stapjes, stel concrete doelen en zorg voor ondersteuning om de verandering vol te houden.
De drie prijswinnaars vertegenwoordigen CWZ in de strijd om de Santeon verpleegkundige prijzen. Op 13 december vindt de feestelijke uitreiking van deze prijzen plaats. Met deze jaarlijkse prijzen stimuleren we innovatie en kennisdeling om de zorg continu te verbeteren.
Naast de drie gebruikelijke categorieën – het beste kwaliteitsproject, het beste EBP/CAT-project en het beste wetenschappelijk onderzoek, allemaal binnen het verpleegkundig domein – reiken we dit jaar voor het eerst een publieksprijs uit voor de beste poster. De winnaars van vergelijkbare prijzen binnen elk Santeon ziekenhuis dingen mee. Eind november maken we de genomineerden voor de Santeon verpleegkundige prijzen bekend.
De uitreiking vindt plaats op vrijdag 13 december van 13.30 tot 17.00 uur in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. De bijeenkomst is bedoeld voor deelnemers en genodigden, maar iedereen kan digitaal meekijken. Meer informatie hierover volgt. Zet deze datum alvast in je agenda!
Oktober 2024
CWZ is één van de 27 topklinische
opleidingsziekenhuizen in Nederland.
Al meer dan 170 jaar zijn wij hét ziekenhuis
van de regio Nijmegen.
CWZ is één van de 27 topklinische
opleidingsziekenhuizen in Nederland.
Al meer dan 170 jaar zijn wij hét ziekenhuis
van de regio Nijmegen.